Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Gûna, Tûnica, Accappatoio, Peignoir, Mantija, Köntös, Gewaad, Szata, Rucho, Haljo, Robe, Ρόμπα





Στις 19 του περασμένου μήνα, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της «Τρόικα», τεχνοκράτης ονόματι Κλάους Μάζουχ, δίνει συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο σχετικά με το «πλάνο διάσωσης» της Ιρλανδίας. Ξεκινάει με τις γνωστές p.r. χαριτωμενιές, ότι πόσο ενθουσιάστηκε που στον ιρλανδικό Τύπο συζητούνται σε βάθος τα οικονομικά αυτά θέματα και πόσο εντυπωσιάστηκε που τα γνώριζε άριστα μέχρι και ο οδηγός του ταξί, που τον έφερε από το αεροδρόμιο. Για κακή του τύχη όμως,μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν και ο βετεράνος Βίνσεντ Μπράουν, ουδεμία σχέση έχων με τους δικούς μας οσφυοκάμπτες και αποφασισμένος, κάνοντας το αυτονόητο,να τον χορέψει κέλτικα:


«Μήπως ο ταξιτζής σας κ. Μάζουχ σάς είπε πόσο αποσβολωμένος έχει μείνει ο ιρλανδικός λαός με την απαίτησή σας να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κατόχους μη-εγγυημένων ομολόγων για χρέη, με τα οποία δεν έχει καμιά σχέση, ούτε και ευθύνη, αλλά μόνο και μόνο για περισώσει ή για να εγγυηθεί την οικονομική φερεγγυότητα κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών; Κι αν ο ταξιτζής σας σάς έκανε αυτή την ερώτηση, ή αν σας την είχε κάνει, τι θα του απαντούσατε;».


Πανικός στο πάνελ των τεχνοκρατών!Ψιλοτραυλίζοντας, η εκ δεξιών του τεχνοκράτη κυρία προσπαθεί να ψαρώσει τον Μπράουν, υποδεικνύοντάς του να κάνει και μια δεύτερη ερώτηση. Ο βετεράνος δεν μασάει και επιμένει να του απαντηθεί πρώτα η ερώτησή του αυτή. Η κυρία,νομίζοντας ότι είναι γάτα, τον ευχαριστεί για την ερώτηση και τον καλεί να περάσει το μικρόφωνο στον επόμενο δημοσιογράφο για άλλη ερώτηση, αλλά χτυπάει τοίχο:


«Υπάρχει μια παράδοση στην ιρλανδέζικη δημοσιογραφία», απαντά ήρεμα ο Μπράουν, «να εμβαθύνουμε στα ζητήματα κι όταν κάποιος δεν απαντάει, εμείς να επιμένουμε. Ελπίζω να τη σεβαστείτε κι εδώ. Απαντήστε λοιπόν στην ερώτησή μου!».


Τι να κάνει ο τεχνοκράτης; Αυτό που έχει μάθει να κάνει: να κρυφτεί πίσω από ένα ανθυπομειδίαμα και να καμωθεί πως απαντάει. Μασώντας κι ανακατεύοντας τα λόγια του, με παρόμοια διασπαστικές χειρονομίες αραδιάζει κάτι ασυνάρτητα περί «δύσκολων αποφάσεων», «σύνθετων προβλημάτων», «τραπεζικής πίστης», «ισορροπίας του συστήματος» και «κατανόησης» για να καταλήξει στο dictatum: «Ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά αυτή η απόφαση έχει παρθεί»!


Φυσικά ο Μπράουν δεν ψαρώνει: «Δεν απαντήσατε την ερώτησή μου! Μας ζητάτε κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με την ευημερία του ιρλανδικού λαού, ζητάτε να πληρώσουμε χρέη φαληριμένων τραπεζών για τα οποία δεν ευθυνόμαστε, ζητάτε και μας απειλείτε να πληρώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ μη-εγγυημένων ομολόγων μόνο και μόνο για χάρη ευρωπαϊκών τραπεζών. Επεμβαίνετε σ’ αυτή τη χώρα και προξενείτε τεράστια καταστροφή. Πώς εξηγείτε αυτή την κατάσταση στον ταξιτζή σας;».


Η ρόμπα δεν έχει άλλα κουμπιά…

2 σχόλια:

  1. ΚωνσταντίνοςΚυρ Φεβ 05, 07:16:00 μ.μ.

    Μπράβο στον Ιρλανδό!

    Να τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας, που τρέμουν τα γόνατά τους όταν μιλάει κανένας "επίσημος" :-(

    Δεν βάλατε όμως και τη φινλανδική λέξη: Kaapu!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσόμαλλον ΤέραςΠαρ Φεβ 10, 01:12:00 μ.μ.

    Σε αυτόν τον κ. Μαζούχ, ή Μαζούτ; - δεν συγκρατώ ευκόλως επίθετα, αντιθέτως συγκρατώ τέλεια τα πρόσωπα, ούτως ώστε δεν μπορεί να μου συμβεί αυτό που συνέβη σε φίλον προ 25ετίας, όταν βρήκε σε ένα κινηματογράφο κάποιον με τον οποίον είχαν γνωρισθεί σε χοροεσπερίδα (αυτά τα απαρχαιωμένα γίνονταν ακόμα, τότε!) τον χαιρέτησε εγκάρδια κι εκείνος τού είπε: "Μα πώς σας λένε; Βλέπετε συγκρατώ άριστα τα επίθετα αλλά δεν θυμάμαι καθόλου τα πρόσωπα"! -, σε αυτόν λοιπόν τον κ. Μαζούτ απέστειλε επιστολή μια συνομοσπονδία αστυνομικών απειλώντας να τον ... συλλάβει. O tempora, o mores!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ (με προσοχή να μη χτυπήσετε το κεφάλι σας!)

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...