Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ευρώπη, θα σε κλάψουν μόνο οι νεκροί του Βερντέν!


Βερντέν
Και οι νεκροί όλων των Ευρωπαϊκών πολέμων σου!

           Κύριοι Ευρωπαϊστές νομίζω ότι κάνατε λάθος! Κατ’ αρχήν πείτε μου αν υπάρχει Ευρώπη! Ή αν για λίγο υπήρξε! Γιατί Γερμανία ναι, υπάρχει! Και η Γαλλία υπάρχει! Και Ιταλία! Και Ελλάδα! Αλλά Ευρώπη? Έπειτα μία χώρα ζωντανή έχει κατοίκους. Έχει πολίτες. Και ποιοι είναι οι πολίτες της Ευρώπης? Οι μόνοι πραγματικοί Ευρωπαίοι ήταν οι Εβραίοι! Γιατί δεν είχαν άλλη πατρίδα. Μίλαγαν όλες τις γλώσσες της! Ήταν πραγματικοί κοσμοπολίτες! Μα αυτούς τους κάψαμε! Τους κυνηγήσαμε παντού! Και τους κλείσαμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και τους στείλαμε στην Παλαιστίνη! Να δακρύζουν για τη χαμένη Κρακοβία!
           Και ποιοι θα μπορούσαν σήμερα να είναι οι πιο ένθερμοι πολίτες της Ευρώπης?  Μα φυσικά  οι ξένοι της, οι σκουρόχρωμοι μετανάστες. Γιατί ούτε αυτοί έχουν πατρίδα. Και τι πειράζει αν είναι schwarzkopf ή svartskalle ή μαυροκέφαλοι? Και τι τρέχει με την επιδερμίδα? Σε μια υπογεννητική Ευρώπη! Το πολύ-πολύ τα καινούργια παιδιά να γεννηθούν πιο σκούρα! Αλλά και γι’ αυτούς υψώσαμε φράχτες. Και ξανασηκώνουμε τα εσωτερικά σύνορα! Και χτίζουμε καινούργια στρατόπεδα! Για να πληρωθεί το ρηθέν: Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη έκλεισαν μόνο προσωρινά.
          Αυτοί οι «παθιασμένοι» προκαλούν ναυτία στους γηγενείς. Η επική Έξοδος από τις χώρες τους ξυπνάει κρυφό φθόνο. Δέκα ζωές δεν θα έφθαναν στον καλοζωισμένο και εξασθενημένο Δυτικό άνθρωπο για να ζήσει τη νιότη και την αρχαιότητα ενός τέτοιου ταξιδιού. Να λοιπόν γιατί απλώνουμε ξανά συρματοπλέγματα –επικίνδυνα μας πλησιάζει η πραγματική ζωή!
           Και τι σχέση μπορεί να έχει κύριοι Ευρωπαϊστές η «οικοδόμηση» της Ενωμένης Ευρώπης με το χτίσιμο της Αμερικής? Τι σχέση μπορεί να έχει η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας με τη «Συμφωνία Άνθρακος και Χάλυβος?» Συγκρίνοντας θα ήταν σαν να συγκρίναμε ένα γάμο από έρωτα, όπου το καλό γαμήσι είναι εγγυημένο, με ένα προξενιό και έναν λυμφατικό γάμο συμφέροντος. Η Αμερική μπορεί να φτιάχτηκε από καθάρματα αλλά γοητευτικά καθάρματα, που έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Κοιτάξτε τη μανιασμένη πορεία προς τα Δυτικά, τη μυθολογία και τη γοητεία που ακόμα ασκεί το γούεστερν σε όλον τον κόσμο. Ναι, μπορεί να βασίστηκε σ’ ένα έγκλημα η Αμερική, τη σφαγή των Ινδιάνων και θα πληρώσει γι’ αυτό, αλλά τουλάχιστον ήταν ένα έγκλημα που περιείχε αίμα. Ναι, μπορεί να φτιάχτηκε από καθάρματα η Αμερική αλλά τουλάχιστον δεν φτιάχτηκε από τραπεζίτες!
        Διαβάστε κύριοι Ευρωπαϊστές κείμενα της εποχής. Νοιώστε, αν μπορείτε, τη δίψα για γη, την αγάπη για την ελευθερία και την περιπέτεια. Νοιώστε τον ενθουσιασμό για τη γέννηση ενός έθνους! Διαβάστε τέλος πάντων τον Walt Whitman! Πού είναι κύριοι οι ποιητές σας?
           Ναι, θα μπορούσε να φτιαχτεί μια χώρα που να λέγεται Ευρώπη. Αλλά θα χρειαζόταν ένα νέο 1789! Ή ένα άλλο 1848! Ή μια δεύτερη Κομμούνα που επιτέλους κρατάει το Παρίσι! Ή η είσοδος και συνάντηση του Ρήγα Φεραίου με τον Γαριβάλδη στη Βιέννη! Ή ένα νικηφόρο γερμανικό 1919 μετά το ρωσικό ’17! Ή ένα άλλο ’68!
           Δεν χρειάζεται νόμισμα η Ένωση, αίμα κοινό χρειάζεται για να υπάρξει!
          
           Και τι είναι η Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία;
        
       Και η Ελλάδα υπήρξε η μάνα της Ευρώπης! Όχι αυτή η κουρασμένη μήτρα που αρνιέται να γεννήσει, ούτε το μικρό Ελλαδικό χωριό που ζητιανεύει αλλά η άλλη, εκείνη του Ομήρου. Κι εκείνη που συνωστιζόταν μέσα στα εργαστήρια Λόγου της αρχαίας Αγοράς. Κι εκείνη του Ντελακρουά!
        Και μας ξεπλήρωσε η Ευρώπη. Μας έστειλε εδώ κάτω τους φιλέλληνες. Μα ήταν ξένοι οι φιλέλληνες? Όχι, ήταν Έλληνες, με ξένα διαβατήρια. Και τους θυσιάσαμε εμείς στη μάχη του Πέτα!

            Και τι μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι της σημερινής Ελλάδας?

           Μα αυτοί άφησαν το σπίτι τους σε ξένα χέρια!
           Υπάρχει ακόμα αυτός ο λαός?  Έχει ακόμα γραφή?
           Και σε ποιες πόρτες άφησε τα παιδιά του?

         Χωρίς αμφιβολία, Μνήμη, θα μπορούσαν να ρίξουν ένα βέλος από μακριά σαν τον Εκηβόλο Απόλλωνα, αλλά για το ρίξιμο ενός τέτοιου βέλους, μέσα σε δυστυχισμένο σπίτι, χρειάζεται απόσταση από τα σημερινά φτωχά πράγματα.
         Πρέπει να είναι ένα βέλος που ρίχνεται από πολύ μακριά. Που ρίχνεται από ένα τόπο πολύ αγαπημένο και χτυπάει ίσια στην καρδιά. Και χρειάζεται αυτή η χώρα γύρω απ’ το Αιγαίο, για μια τέτοια φοβερή ριξιά, χρειάζεται λέω, όλη της τη δύναμη και όλη της την ομορφιά. Χρειάζεται να ανασκάψει όλο της τον εαυτό.
          Και χρειάζεται να ξέρει ο σκοπευτής όχι μόνο την τέχνη τού να ρίχνεις με το τόξο, αλλά να ξέρει τόσο καλά τον εαυτό του και να νοιώθει τόσο βαθιά μέσα του την πορεία του βέλους που πετάει που να μπορεί να ρίξει με δεμένα μάτια. Ίσια μέσ’ στο στόχο!
…Αν ξέρω Ευρώπη, πόσο περιμένεις μια τέτοια σαϊτιά!
Μα την πίστη μου αναλάβαμε να κάνουμε μια δουλειά και θα την τελειώσουμε. Εγώ και οι φίλοι μου.



                                                                                                          Β.Η.

4 σχόλια:

  1. Ορθά βέβαια παρατηρείς αυτά, αλλά για βάλε σε παρακαλώ στο μυαλό σου:
    τους μεγαλύτερους φυσικούς, δικτάτορες και στρατηλάτες (με την κακή νένοια αυτοί), ζωγράφους, μαθηματικούς, ποιητές, αρχιτέκτονες, βιολόγους, κλπ κλπ και πάνω από όλα φιλόσοφους βέβαια, από το 1000 μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί ίσως έδωσαν με τα δημιουργήματά τους νέο νόημα στην ύπαρξη του είδους καθαυτή. Η παρακαταθήκη τους είναι ξεκάθαρα Ευρωπαϊκή και αποτελεί τον πυρήνα αυτού που λέμε "Δύση" (χωρίς κατ' ελάχιστον να υποτιμώ τις άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, αλλά για εμάς μιλάμε τώρα ...). Θέλω να πιστεύω και με βάση τα παραπάνω, ότι η Ευρώπη είναι κάτι που ξεπερνά κατά πολύ το σύμφωνο "Άνθρακα και Χάλυβα". Άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν ότι το όραμα μιάς ενιαίας Ευρώπης έρχεται από πολύ μακριά (από τον Καρλομάγνο λένε κάποιοι επικίνδυνα ρομαντικοί) και για τον λόγο αυτό θα φτάσει και πολύ μακριά. Ας μην βιαστούμε λοιπόν να καταδικάσουμε την Ευρώπη, ας κρατήσουμε μια πισινή και στο κάτω κάτω όπως λες κι εσύ ... "αναλάβαμε να κάνουμε μια δουλειά" !

    Η παρατήρησή σου "και τι είναι η Ευρώπη χωρίς την Ρωσία" (και τι είναι άραγε η Ρωσία χωρίς την Ευρώπη)(*) εξαιρετικά εύστοχη. Όταν μπορέσεις δες την ταινία "Russian Ark", του Sokurov. Εκεί το ερώτημα απαντάται πλήρως.

    (συγγνώμη για το σεντονάκι)
    .

    (*) το αυτό ερώτημα στέκει και για το UK
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και του Βερντέν

    και της Λιέγης

    και της Φλωρεντίας (δυο Σενεγαλέζοι νεκροί στο δρόμο από σφαίρες τρελαμένου αυτές τις μέρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. grsail,
    Δυο χρόνια τώρα οι Ευρωπαίοι κάθονται μπροστά στις τηλεοράσεις τους ακούγοντας σαν μαθητούδια τους οικονομολόγους. Λες και θα μπορούσαν αυτοί να δραπετεύσουν από την εξειδίκευσή τους και να μπουν σε κάποια θέματα ουσίας.
    Πόσο ενωμένο είναι αυτό που ενώθηκε «από τα πάνω»?
    Δεν θα κρύβει πάντα μέσα του τη διάλυση?
    Κατά συνέπεια τον φόβο?
    Δεν νιώθω απαραίτητα αντίθετος σε μια ενωμένη Ευρώπη αλλά στον τρόπο που ενώθηκε και σε αυτόν που την ενώνει.
    Καλύτερα απ’ όλους μας γνωρίζουν το θέμα τα δυο παιδιά από τη Σενεγάλη που «κείτονται νεκρά στον δρόμο από σφαίρες».
    Κρίμα που κανείς δεν τους ρώτησε όσο ήταν καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @B.H

    Έχεις δίκιο.
    Όμως η μη παραμονή της Ευρώπης στο Ιστορικό Προσκήνιο (διότι αυτό ακριβώς παίζεται τώρα) θα είναι μεγάλη καταστροφή για τον κόσμο και όχι μόνο για την Ευρώπη.
    Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να επιμένω στις ελπίδες μου. Ίδωμεν ...
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ (με προσοχή να μη χτυπήσετε το κεφάλι σας!)

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...