Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Leave your Myth about Greece



    Zούμε την κάθε μας μέρα μες τον Τρόμο. Και ο τρόμος είναι ο συνοδός μας άγγελος!
    Ο Τρόμος του Μεροκάματου, ο τρόμος των Χρημάτων, των Χρεών, του Ενοικίου, των Κοινοχρήστων, του Δανείου, της Εφορίας, του Προστίμου, της Αναπροσαρμογής, του Διακανονισμού και ο τρόμος των Λογαριασμών!
    Ο τρόμος του Νοσοκομείου, ο τρόμος των ιατρικών εξετάσεων, ο τρόμος μες το φακελάκι, ο τρόμος του ιδιωτικού ιατρείου, τα δίδακτρα του φροντιστηρίου, η τιμή του πετρελαίου και ο τρόμος της Πολεοδομίας!
    Ο τρόμος του ξαφνικού τηλεφωνήματος, ο τρόμος του αφεντικού, του επόπτη, του προϊσταμένου, του διευθυντή, της απόλυσης, του λογιστηρίου!
    Ο τρόμος της ανεργίας, της ανέχειας, της βιομηχανικά παρασκευασμένης τροφής, του νερού, του μολυσμένου αέρα, ο τρόμος μετά μουσικής μπρος στα φορτωμένα ράφια του σούπερ μάρκετ και ο τρόμος μέσα από την τηλεόραση!
    Ο τρόμος του Αλβανού, του Πακιστανού, του ξένου, του κλέφτη, του φτωχού!
    Η κυκλοφορία, η κίνηση, το μποτιλιάρισμα.!
    Ο τρόμος του γείτονα, του φίλου, του συναδέλφου, του ρουφιάνου, ο τρόμος της ξαφνικής συνάντησης, ο τρόμος του καθημερινού βλάκα, του συγγενή, της οικογένειας και ο τρόμος της μαμάς!
    Ο τρόμος της κριτικής και του βάναυσου και ειρωνικού σχολίου! Καλό να φυλάγεσαι!
    Η έλλειψη κωδίκων, καλών τρόπων (η φυσική ευγένεια συνήθως λείπει) ο εκχυδαϊσμός!
    Ο τύπος διασώζει την ουσία. Αλλά ο τύπος κριτικαρίστηκε ανηλεώς,  περιγελάστηκε σαν υποκρισία και άφησε την ουσία ανοχύρωτη.

    Η ελληνική κοινωνία είναι μια εξαιρετικά επιθετική κοινωνία. Ασκεί μια βία χαμηλής έντασης στον εαυτό της που όσο βαθαίνει η «οικονομική» κρίση, ανεβαίνει σε γράδα.
    Οι Νεοέλληνες είναι ένας λαός παράφορος (προσοχή: όχι παθιασμένος, απλά παράφορος) που θεώρησε την έλλειψη ορίων, ζεστασιά κι ευθύτητα! Που αφέθηκε να εκχυδαϊστεί και εξέπεσε γιατί έχασε τα κριτήρια. Ένα καλό φυσικό, που το διαφύλασσε η επαφή του με τη γη και την αναγκαιότητα, εξαφανίστηκε σαν αέρας όταν η αγροτιά μετανάστευσε στις πόλεις. Γιαγιάδες στα μπαλκόνια να χαζεύουν τα αυτοκίνητα, γιαγιάδες μπρος σε μια τηλεόραση, που ούτε ακούνε ούτε καταλαβαίνουν, όπως τις σηκώσαν απ’ τα τζάκια.

    Αλλά κι εκείνος ο παλιός κόσμος ήταν αφόρητος. Οι μισοί Έλληνες ήταν φασίστες. Έδιναν τις κόρες τους σε βάναυσους και βλοσυρούς συζύγους και τις ντουφέκαγαν άνδρες από ζήλεια και αδέλφια από ντροπή. Το θράσος και ο αυταρχισμός πήγαιναν μαζί με την δουλοπρέπεια. Και η δικτατορία του Μεταξά, οι μαυραγορίτες, οι δωσίλογοι, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι ταγματασφαλίτες. Και οι παλικαράδες της Ο.Π.Λ.Α  απ’ την άλλη μεριά. Τα πογκρόμ εκατέρωθεν, Και ύστερα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ηττημένους, οι διεστραμμένοι κάθε λογής. Και μετά η Χούντα, τα νέα στρατόπεδα, οι βασανιστές.

    Και μας δόθηκε η μεταπολίτευση που ήταν κάτι σαν άφεση, λίγο σαν αποτέλεσμα κάποιων φιλότιμων προσπαθειών, λίγο σαν θεόσταλτη κληρονομιά .Και μετακόμισαν οι Έλληνες σε κάτι που ήταν  σαν συλλογική ευτυχία, κάτι σαν ένα φρεσκοβαμμένο και ανακαινισμένο διαμέρισμα. Εν τω μεταξύ τα χιλιάδες χωριά είχαν αποκτήσει τον απαίσιο αντίλαλο της μετανάστευσης. Και λάλησε ο κούκος!

    Η Κόλαση πια σιγόκαιγε μόνο για τους αλαφροΐσκιωτους, τους ξεγραμμένους και τους «ανθρώπους άλλων εποχών». Η Ελλάδα είναι μια τρομακτική χώρα κάτω απ’ τον ήλιο. Δεν το πιστεύετε? Ρωτήστε μερικούς απ’ τους άτυχους μελαψούς που η κακιά τους μοίρα τούς έρριξε στις ακτές μας όλα αυτά τα χρόνια. «Φυλακίστηκα και βασανίστηκα στην Ελλάδα» θα σας πουν!

    Να γιατί άρκεσε η αγωγή έξωσης (απ’ το διαμέρισμα που λέγαμε) από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του Κόσμου, για να επέλθει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ολοκληρωτική κατάρρευση του ηθικού ενός λαού. Ο τρόμος εγκαταστάθηκε πλέον μέσα στα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά! Και είναι φρόνιμο να μη ξύσεις πολύ αυτά τα κόκκαλα γιατί στα μισά από δαύτα θα βρεις άθικτα τα στοιχεία που συγκροτούν τον φασισμό.
     Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση και με τέτοια παράδοση, η εμφάνιση της  Χ.Α, η δράση της και το πρόσφατο κατόρθωμά της ήταν απλά αναμενόμενα. Ή αλλοιώς : μάθανε ότι γαμιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι (ας με συγχωρέσουνε οι γύφτοι).    Ένα μάτσο αρρώστων είναι τα στελέχη της και κλασσικά καθημερινοί ηλίθιοι αυτοί που την ψηφίζουν. Προσέξτε το χαιρέκακο γελάκι και τη γυαλάδα στο μάτι όταν το κοκκορεύονται. Εκδικούνται το πολιτικό σύστημα που τους εξέθρεψε και εξέθρεψαν. Πολιτικά νήπια είναι,και ζαβολιάρικα. Ζημιάρηδες και επικίνδυνοι. Ο ανθρώπινος αρουραίος δεν έζησε μόνο στη Γερμανία του ’30. Ζει παντού, κάτω απ’ την επιφάνεια και ανεβαίνει στο φως της ημέρας οπουδήποτε τα χρήματα ξαφνικά λιγοστεύουν. 

    Και το παιδί ο ράπερ πέθανε και θάφτηκε γρήγορα, τελευταίο επεισόδιο σε μια πορεία αποχαλίνωσης. Ό,τι όμως γίνεται το γράφει ο διάβολος στο κατάστιχό του και θα ΄ρθει η ώρα που θ’ απαντηθεί. Η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί τελικά και να χαλιναγωγηθεί, η μήτρα όμως που την γέννησε γεννά κάθε λογής αδέλφια. Η Ελλάδα είναι μια τραγική χώρα κάτω από γαλανούς ουρανούς. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Ό, τι έγινε θα ξαναγίνει. Ας μας παρασταθούν οι ηθοποιοί του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη γιατί τα τύμπανα της Τραγωδίας έχουν αρχίσει  ένα-ένα να ηχούν. Κι ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε καλύτερα.


                                                                                           Β.Η



    


5 σχόλια:

  1. Ανεπίκαιροι στοχασμοίΔευ Οκτ 28, 01:38:00 μ.μ.

    Ευφυής τίτλος, αμέσως τράβηξε την προσοχή μου και, εν συνεχεία, το περιεχόμενο την αιχμαλώτισε. Με εναρκτήριο σάλπισμα τις συνεχόμενες τομές τις σχετικές με την τρομώδη κατάσταση, στην οποία έχουμε περιπέσει, εκδιπλώνεται μια ακριβέστατη, λακωνικά διατυπωμένη αλλά πλήρης, περιγραφή της πρόσφατης ιστορίας μας. Δεν υπάρχει κάτι να προσθέσω, πλην των συγχαρητηρίων μου. Και αν μου επιτραπεί, μία ερώτηση. Η των ημετέρων παθημάτων κάθαρσις θα επέλθει, άραγε, εντελώς αιφνίδια, ένα πρωϊνό που θα ξυπνάμε, ελπίζω, όχι στον εφιάλτη αλλά στη ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη σημερινή παρέλαση σ' όλη την Ελλάδα έδρασαν κάτι 40αρες με το ξανθό βαμμένο μαλί ριγμένο από την μια μεριά, το κολαν, τη μπότα παρ' όλη τη ζέστη γιατί έτσι απαιτούσε το συνολάκι και τα smart σούπερ -ντούπερ κινητά τους γιά να βγάζουν φωτογραφίες τους βλαστούς τους (να μη πω και για αυτούς που τις συνόδευαν). Και να τις κλωτσάνε αυτές θα σέρνονται με την κοιλιά για να παραμείνουν στο Ευρώ και να αποφυγουνε το ζορι.Ελπίζετε ότι αυτές οι κυριουλες (και οι συνοδοί τους) θα σας αφήσουν να κάνετε ρούπι από τον εφιάλτη σας?

      Διαγραφή
  2. Καί ξέρετε τι θα πει ζόρι? Ζόρι θα πει να μην έχεις "επιλογές" και να μην εχεις να κάνεις παρα μόνο ένα πράγμα: αυτό που πρέπει να κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά το θέτεις: να μην έχεις επιλογές... αλλά από την ανάγκη. Αν κάτι είναι τόσο ανυπόφορο σήμερα και σχεδόν απελπιστικό, είναι ότι την ψευδαίσθηση των επιλογών θα την κρατάνε (οι ξανθές και οι μελαχροινές) μέχρι να πεινάσουν κυριολεκτικά.
    Αυτό δε θα μας αφήσουν να γίνει, τουλάχιστον για ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού
    ώστε είτε να εξεγερθεί είτε να αλληλοφαγωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Β.Η. και Αώνυμε,
    μπερδεύετε τις επιλογές ΖΩΗΣ με τις "επιλογές" προϊόντων στα ράφια του σουπερμάρκετ.
    Ο άνθρωπος, κάθε άνθρωπος, ΠΑΝΤΟΤΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καθοριστική επιλογή ΖΩΗΣ και αυτή είναι το αν θα μείνει ελεύθερος ή αν θα γίνει σκλάβος, και αν θα θέλει και τους άλλους ελεύθερους ή αν θα τους θέλει σκλάβους.
    Σε αυτή την επιλογή ΖΩΗΣ, απάντηση δεν μπορεί ΠΟΤΕ να δώσει ΚΑΜΙΑ πείνα, και ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν την υπαγορεύει το "δεν 'εχω παρά μόνο ένα πράμα να κάνω".
    Κύριοι,
    ο άνθρωπος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! Είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ακόμα και να επιλέξει να καταντήσει σκλάβος, δηλαδή να πάψει να εξεγείρεται απέναντι σε όσους τον θέλουν σκλάβο.
    Βαρύ και δύσκολο πράμα η ελευθερία, ναι.
    Γι' αυτό τόσοι και τόσοι προτιμάνε τον πιο εύκολο δρόμο που λέει ότι δεν είμαστε ελεύθεροι αλλά κάτι "άλλο" μας επιβάλλει αυτό που είμαστε και κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ (με προσοχή να μη χτυπήσετε το κεφάλι σας!)

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...