Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Καλωσήρθες κρίση!








       
Δεν είναι η κρίση αλλά η ανάπτυξη που φοβίζει τα παιδιά

       

       Ιστορίες Λεηλασίας: Η Καπιταλιστική Δύση αποστράγγισε τις "υποανάπτυκτες" χώρες με τις παλιές και νέες αποικιοκρατίες, στράγγιξε την ανθρώπινη ζωή μέσα κι έξω απ’ τα σύνορά της, μέσα στις μητροπόλεις, έξω στις αποικίες, συγκέντρωσε τον πλούτο από παντού και εξασφάλισε με παροχές τη συναίνεση και τη συνενοχή των υπηκόων της, οι οποίοι έκαναν πως δεν καταλάβαιναν από πού προέρχεται το άγχος θανάτου που νιώθανε μέσα «στις τέλεια εξοπλισμένες κουζίνες τους», η μοναξιά που νιώθανε μέσα στην πολυτέλεια που κύλαγε στους δρόμους  τους, από πού προέρχονταν τα φαγητά στο τραπέζι τους και ότι η Μάνα Γη είχε βιαστεί πίσω από ηθελημένα γυρισμένες πλάτες. Τέλος πάντων, φθηνά αγαθά - κρυφές ενοχές, όπως και φθηνά αγαθά - αδιόρατοι φόβοι.
      Η Δυτική Δημοκρατία παραχάραξε την όρεξη για ζωή, καλλιέργησε την παραίτηση, εκλέπτυνε την εκμετάλλευση, έκτισε ανθρώπους μέσα σε τοίχους, εχθρεύτηκε συστηματικά τον πραγματικό πλούτο των κοινωνιών και οργάνωσε την κυριαρχία που είναι τόσο πιο δυνατή όσο πιο αφανής.
       Κατά συνέπειαν η Δυτική Δημοκρατία, σαν κοινωνικό σύστημα και η αποθάρρυνση και ο φόβος σαν κοινωνικό αίσθημα έγιναν πράγματα αλληλένδετα.
       Κατόπιν καλούνται οι πάσης φύσεως ειδικοί να επιλύσουν τα πάσης φύσεως προβλήματα. Σαν να μπορούσε μια κοινωνία να προωθεί την ανημπόρια, να προκαλεί την αρρώστια και ταυτόχρονα να διατηρεί την υγεία του λαού μέσα από αυτάρεσκα Εθνικά Συστήματα Υγείας.
       «Παρά την λατρεία των σπορ και της υγείας η συμπεριφορά των Δυτικών λαών  μαρτυράει τη μείωση της ζωτικής ορμής».
        Ο φόβος της ζωής, η δειλία μπρος στο θάνατο, η μυθοποίηση της υγείας, να ένα πορτραίτο των σύγχρονων κοινωνιών!
       «Κι ο έρωτας που κάποτε ήταν τόσο εύκολος τώρα περιέπεσε σε δυσκολίες». Λες και θα μπορούσε μόνος αυτός, να ξεφύγει από τη νεύρωση  που περισφίγγει και κατατρώει τη ζωή. Λες και θα μπορούσες να φοβάσαι τη ζωή και να μη δειλιάζεις μπροστά στο δυνατότερο κάλεσμά της.

         Κι έπειτα μιλάνε για οικονομική κρίση απεραντολογώντας. Για μένα αυτό δεν είναι οικονομική κρίση, είναι κρίση στα θεμέλια, είναι τριγμός στα υπόγεια που ανεβαίνοντας απάνω ως την επιφάνεια, είναι φυσικό να εμφανίζεται πρώτα με όρους οικονομικούς, δηλαδή με τρόπους απτούς και μετρήσιμους. Αφού μέχρι τώρα τα μηνύματα δεν έγιναν αντιληπτά, από δω και πέρα οι “δείκτες” θα γίνονται συντριπτικοί. Είναι ολόκληρος ο Πολιτισμός που πονάει κι όχι μόνο η οικονομία του.

 
Βασίλης Ηλιακόπουλος

5 σχόλια:

  1. Καλωσήρθες Πύραυλε των Υπογείων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσορίζω με το απόσπασμα από την επιστολή που έστειλε εικοσιδιάχρονος στην μνηστή του το 1835.

    "Τις τελευταίες μέρες κρατώ συνεχώς την πένα μου, αλλά αδυνατώ να γράψω έστω και μια λέξη. Διαβάζω την ιστορία της Επανάστασης. Έχω καταρρακωθεί από την τρομακτική μοιρολατρία της Ιστορίας. Το άτομο είναι απλώς ο αφρός στην κορυφή ενός κύματος... Ποια είναι αυτή η δύναμη μέσα μας που ψεύδεται, δολοφονεί, εξαπατά; Δεν θέλω να το σκέφτομαι, εύχομαι μόνο να μπορούσα να ακουμπήσω την κρύα και βασανισμένη καρδιά μου στο στήθος σου."

    Όπως διαπιστώνουμε, "παλιά τους έφτιαχναν καλύτερα"-για να γράψω και μια από τις πιο αγαπημένες φράσεις των rodie αυτού του κόσμου.

    Όπως έχουμε πει και αλλού το νόημα θέλει προσοχή γιατί όπως η Ιστορία μας έχει διδάξει μπορεί να κάνει την ζωή αιώνια γιορτή και εμποροπανήγυρη ή πίστα εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών (αναλόγως τον χρήστη).

    Αγωνιστικές ευχές για απρόβλεπτες α-νόητες πτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠροβληματισμένοςΤετ Φεβ 16, 06:30:00 μ.μ.

    Εξαιρετικό κείμενο!
    Κάθε του παράγραφος προσφέρεται για γόνιμους προβληματισμούς.
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φοβομαστε να ζησουμε, φοβομαστε να ερωτευτουμε,φοβομαστε την αγαπη,φοβομαστε μηπως και πληγωθουμε.και τωρα;πως θα γινουν ολα μονομιας;που θα βρουμε τη δυναμη να πολεμησουμε τους φοβους που μας επιβαλλουν;αδυναμες οι ψυχες μας.δε σφυρηλατηθηκαν με πονο και φωτια.μαλθακες καθως εγιναν υποκυπτουν κατω απ τα νεα βαρη και δε μπορουν να τα σηκωσουν.....εχουμε ομως απεραντη υπομονη και τραχηλο σκληρο για πολλους ζυγους......καλημερα απο αρκαδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ (με προσοχή να μη χτυπήσετε το κεφάλι σας!)

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...